6.9.2010, Landon hammasoperaatio

Maanantaina 6.9.2010 lähdimme Landon kanssa kohti Eläinlääkäriasema Akuuttia jossa oli varattuna aika Landon hampaidenpoistoon  klo 8.00. Bongo jäi ihmeissään kotiin, mietti varmasti että miksi Lando otetaan mukaan ja hänet jätetään yksin kotiin.

Aika oli varattu eläinlääkäri Anne Karttimo-Mäkysen vastaanotolle ja ihan ensimmäisenä Anne tutki Landon yleiskunnon eli kuunteli sydänäänet, tutki silmät ja tunnusteli muutenkin onko kaikki kunnossa. Lando kävi myös puntarilla ja painoa oli 5,2kg.  Sitten Landolle annettiin piikki jossa oli rauhoittavaa- ja unilääkettä. Jäimme Landon kanssa kaksin toimenpidehuoneeseen ja hiljalleen mini-man alkoi väsähtää ja lopulta nukahti siihen pöydälle minun rapsutteluun. Hoitaja Hanne Muotka haki siitä sitten Landon toimenpiteeseen ja minä menin odotushuoneeseen odottelemaan.

Istuskelin siellä ja katselin kuinka paljon erilaisia ja ihania koira maa päällänsä kantaa.  Eräskin kasvattaja kantoi autostaan peräjälkeen neljä ihanaa Husky-pentua rokotettavaksi. Voi maailma miten ihanat silmät niillä koirilla onkaan.

Aika kului ja minä se vain odottelin ja mietin miten kauan siinä operaatiossa mahtaakaan mennä. Viimein hoitaja Hanne tuli ilmoittamaan että Lando on siirretty heräämöön ja minä voin mennä sinne Landon kaveriksi.  Siellähän se Lando makaili lattialla pienellä patjalla Karvinen -peiton alla kieli suusta roikkuen. Sille oli annettu ns. herätyspistos mutta ihan sikiunessahan se pikkukoira oli.  Säälittävän näköinen mini-man :( Jäin sinne odottelemaan että eläinlääkäri Anne tulisi kertomaan minulle miten leikkaus on sujunut. 

Jonkin ajan kuluttua Anne tulikin ja kertoi että operaatio oli ollut odotettua laajempi. Irtoamattomien maitohampaiden lisäksi Landolta oli jouduttu kirurgisesti poistamaan kaksi puhkeamatonta poskihammasta, sen vuoksi operaatio oli kestänyt hieman kauemmin. Tässä Annen antama lausunto tapahtuneesta:

“Landon kiinnijääneet oikea yläetuhammas I3, oikea alakulmahammas, vasen ylä- ja alakulmahammas sekä I# alaetuhammas on poistettu. Landon vasen alaetuhammas I1 ja molemmat ala P1 hampaat olivat puhkeamatta. Alaetuhampaan kohta on avattu, -pyri hieromaan sitä jotta aukko säilyisi avoinna. Ala P1 hampaat piti poistaa kirurgisesti.  Poistoalueella on puudutusta ja itsekseen sulavat tikit. Lando on saanut kipulääkitystä, joka vaikuttaa huomiseen. Anna huomenna ja ylihuomenna kipulääkitystä tarvittaessa yllä olevan ohjeen mukaisesti.” Lääkkeksi annettiin Rimadyl 20mg purutabletteja.

Eli kaiken kaikkiaan Landolta poistettiin viisi maitohammasta, avattiin aukko yhdelle puhkeamattomalle pysyvälle hampaalle ja poistettiin leikaten kaksi puhkeamatonta pysyvää poskihammasta jotka olivat väärässä asennossa.  Melkoinen setti :)

Loppupäivän Lando nukkui minun toimiston lattialla vällyjen välissä tyytyväisenä. Mitään huono-oloisuutta ei ollut onneksi.

Kotiin päästyämme Lando jatkoi lepäilyä, Bongo hieman ihmetteli että mikä Landolla on kun ei jaksa leikkiä eikä riehua ollenkaan.

Jätä kommentti: